dimecres, 28 d’octubre del 2009

Lípid imprescindible: colesterol



El colesterol (http://ca.wikipedia.org/wiki/Colesterol) és un tipus de grassa que tot el món té , inclús molta gent se'n passa dels nivells máxims recomanants en un cos humà, açò comporta l’acumulació del lípid als vasos i per tant la sang no pot fluir bé.
Durant molt de temps s'ha pensat que hi havia dos tipus de colesterol : el bo ( HDL),i el roí, però tot i el nom amb el qual es sol anomenar bulgarment, no significa que la funció d'aquests lipoproteïnes siga bona o roína.El colesterol és imprescindible per al nostre organisme,com ara vorem, malgrat que un excés d'aquest pot provocar el taponament de les artèries, per aquesta raó els conceptes que s'utilitzen no son els adequats. El anomentat colesterol bo és el que unit a una lipoproteina de densitat alta arrastra el colesterol fins al fetge , on s'elimina; i el anomenat roí ( LDL), aquest rep aquest nom per transportar-lo des del fetge fins altres teixits corporals, on es pot acumular a les parets i impedir que la sang fluisca bé pels vasos sanguinis. Recentment s’ha descobert que hi ha un tercer tipus, del qual encara no es sap massa.
Aquest lípid forma part de la membrana celular , és indispensable per a la vida de la cél lula i permet l’intercanvi amb l’ambient de substàncies químiques. També és un element necessari per a formar les hormones esteroidals(http://es.wikipedia.org/wiki/Esteroide) ( produïdes pels ovaris, testicles i glàndules suprarrenals), i participa en la formació de la vitamina D( permet l’absorció de calci i l’adheriment als osos). Caldria destacar també que el colesterol forma part de la vaina de mielina, que recobreix els nervis; és un dels principals components de les sals biliards, que es produixen al fetge i participen en el procés d’absorció i digestió dels àcids grassos i les vitamines liposolubles.

Diferents elements que contenen aquesta grassa, i per tant l’aporten al nostre organisme són mantega, margarina, aliment fregits, embotit...Per aquesta raó hem de prendre’ls moderadament, ja que en excés podria provocar un taponament dels vasos i impedir que la sang arribe a tot el cos. A causa de l'acumulació d'aquest lípid es proden produir diferent malalties ,tals com hipercolesterolémia(http://www.zonadiet.com/salud/hipercolesterol.htm) o arteriosclerosis(http://www.enbuenasmanos.com/articulos/muestra.asp?art=865).



Videos ineresants: