dimarts, 19 de gener del 2010

la televisió no ho diu tot.



Moltes vegades s’ha llegit o s’ha escoltat la paraula Lupus, però, en realitat sabem el què és i

cóm actua? Per començar hem de dir que es tracta d’una malaltia que afecta al sistema immunològic dels humans, principalment a dones en edat fèrtil.
Els sistema immunològic el que fa és protegir el cos i combatre infeccions, virus, atígens,bactèries... agens a l’organisme amb els anticossos.
Però el sistema immunològic d'aquestes persones el que fa és atacar les cèl·lules i els teijits sans, ja que no és capaç de diferenciar entre les cel·lules extranyes i les naturals del cos . Els cos produeix anticossos (auto-anticosos) contra sí mateix que fa que s’ataque. Aquestos auto-anticosos reaccionen amb els antígens i formen uns complexes que es situen arreu del cos, normalment al torrent sanguini , produint-hi així inflamacions en diferents part de l’organisme o dolor entre altres.
Aquesta malaltia es desenvolupa per fases on es van deixant veure brots. S’hi distinguiesen tres tipus de lupus, segons com afecte l’enfermetat. En el cas que afecte qualsevol part del cos, lupus eritematos sistemàtic ; si afecta a la pell solaments ocassionant taquetes roges, lupus discoide ; o si apareix a causa d’algun medicament per a una altra malaltia.



La causa de que pase açò al sistema immunològic es desconeix, encara que hi ha diferents hipótesis com exposicions a llum solar, infeccions, canvis hormonals, presions psicològiques...encara que la més importat és la creença d’una disposició genética cap a aquesta malaltia: fa poc s’ha descovert en algunes famílies el cromosoma "1" està associat al lupus, però aquestos estudis no han verificat cientificament quina és la causa exacta.